Vilken kaffesort passar dig?

Café au lait, Espresso, Cappuccino, Caffé Latte och Macchiato vem är vem och vad är vad?

Intresset för kaffe har aldrig varit större än idag. Vi konsumerar kaffe i rikliga mängder varje dag, men vad är egentligen skillnaderna mellan de olika “kaffesorterna” som finns och vad skall de smaka?

Det, kan man läsa om här!

Café au lait – Franska för kaffe med varm mjölk. Bryggs med vanligt filterkaffe, gärna mörkrostat och innehåller lika mycket mjölk som kaffe. Ordet Café au lait kan används i sammanhang då man vill visa hur mycket man faktiskt kan om kaffe samt när man vill briljera lite extra.

Espresso – en espresso har vattnet pressats i högt tryck tillsammans med det malda espressokaffet. Detta istället för att rinna genom kaffepulver som man skulle gjort om det var vanligt bryggkaffe man ville göra.

En exakt tid och ett precist tryck används för att göra espresson smakrik och inte ge den en bitter bismak. Man brygger nästan alltid en espresso in en espressomaskin då resultatet blir bättre och man uppfyller kraven för tryck, temperatur och tid. Espresso lägger också grunden för väldigt många olika andra sorters kaffe.

Cappuccino – en cappuccino använder man en tredjedel, espresso en tredjedel ångvärmd mjölk och den sista tredjedelen skummad mjölk. Alltså två tredjedelar mjölk och resterande kaffe. Passar dig som inte är super förtjust i en stark kaffesmak.

Caffé Latte – är en dubbel espresso (extra stor) men kan även vara en enkel espresso som blandas med ångvärmd mjölk och som pricken över i:et ett lager mjölkskum ovanpå. Innehåller ca 20 % kaffe och 80 % mjölk.

Mjölkskummare

Elektrisk Mjölkskummare - 728 krMjölkskummare Hot and Cold - 958 krMjölkskummare och värmare - 691 kr
Elektrisk MjölkskummareMjölkskummare Hot and ColdMjölkskummare och värmare

Denna passar precis som cappuccino de människor som föredrar en svag kaffesmak. Skillnaderna mellan Caffé Latte och Cappuccino är framför allt mjölkhalten, Caffe Latte är så gott som alltid svagare.

Även sättet att servera dem spelar in och skiljer dryckerna åt. Cappuccino anses också vara “finare” då kaffesmaken är mer framträdande.

Caffé Macchiato – ordet Macchiato betyder fläckig på italienska och med det menas i detta fall att man gör espresson fläckig av skummad mjölk. Tillred en dubbel espresso i en cappucinokopp (en stor kopp) och tillsätt mjölken. Därefter kan Macchiato sötas efter eget tycke och smak.

Latte Macchiato – serveras i ett glas. Macchiaton innehåller ångvärmd mjölk och precis som med Caffé Macchiato fläckad av espresso. Mjölken skall hällas i ett glas, där den sedan skall ”ånga” tills det finns ett 5mm tjockt skum.

Espresson skall därefter tillsättas med hjälp av baksidan på en sked detta för att åstadkomma en vacker treskiktseffekt med mjölken i botten espresson överst och med ett tunt vitt lager mjölkskum på toppen.

Café mocca – är en espresso blandat med varm choklad och skummad mjölk. Café Mocca kan också sägas vara en variant på en Caffé latte. Denna dryck innehåller oftast av en tredjedel espresso, två tredjedelar skummad mjölk samt lite choklad.

Ascaso DREAM Espressomaskin Antracit
Ascaso Espressomaskin

Hoppas denna guide har hjälp till att förstå lite mer om kaffet. Och glöm för all del inte att om du vill ha ett starkt kaffe med djup koncentration, är inte Caffé Latte ett alternativ, samtidigt som kaffe gjord med en Espressobryggare är en dryck med djup och stark kaffesmak som kanske inte heller passar alla.

Det gäller att hitta ut från kaffe djungeln och med hjälpa av detta kanske det gåt aningen lättare. Även om detta inte på långa vägar är alla kaffesorter som finns just nu.