Tekanna – Nyckeln till gott te

Till skillnad mot kaffe kan te bryggas både direkt i koppen och i en tekanna. Vad är bäst? Fråga en återförsäljare av te och de kommer till stor sannolikhet att svara att tekannor är bäst.

Orsaken är att man betydligt lättare får rätt smak i en kanna. Det blir helt enkelt svårare att balanser smak och styrka i en liten kopp. Utöver det finns en fördel i hur värmen behålls inom tekannor.

Teet i en kopp tappar snabbt värme eftersom värmen kan gå rakt uppåt. Det kan ställas mot en tekanna där locket gör att värmen istället hålls inne. Det är viktigt då värmen tydligt påverkar infusionsprocessen.

Brygga te i kopp eller i kanna? I en av Sveriges största bloggar inom te finns en tydlig sammanfattning i frågan: ”Vilken tekanna som helst brygger godare te än tekoppen”

Te till frukost

Vilken tekanna ska väljas?

Olika former, olika material och olika storlekar.

Tekannor finns för de flesta smaker – och de ger också något olika funktion. Framförallt så påverkar materialet i tekannan vilket resultat som ges.

Varm – eller het utanpå

Det är en smaksak om kannan ska bli lagom varm utanpå – eller stekhet. Används exempelvis en gjutjärnskanna kan man räkna med att behöva använda vante eller handduk när den ska förflyttas. Just gjutjärnskanna är för övrigt framförallt passande för svart te.

Inbyggda diffusorer

Om en tekanna har diffusorer innebär detta att tebladen som ligger i kannan enbart går att ta ut efter att teet har druckits upp. Nackdelen sitter därmed att man måste dricka direkt efter bryggningen är klar. I annat fall kommer teet att dra för länge i vattnet vilket kan skapa besk och stark smak.

Fika med te i trädgården

Fördelen med keramik och porslin

Både keramikkannor och porslinskannor har samma fördel. De är ofta mycket fina och har glasering på insidan. Tack vare denna glasering fastnar ingen smak.

Det går därmed att brygga ett sorts te, bara skölja ur kannan och sedan brygga nästa. Glaseringen skapar alltså en yta som gör att smaken inte fastnar.

En annan fördel är att värmen bibehålls generellt mycket bra. Det handlar inte bara om att hålla värmen länge så att man kan dricka varmt te utan det är även positivt i själva bryggprocessen.

Vill man vara extra noga finns värmare i tyg (eller stickade/virkade) som kan träs över kannan för att ytterligare skapa isolerande funktion.

Fördelen med gjutjärn

Gjutjärn har sin fördel i dess robusthet. De går knappast sönder i första taget. En robust kanna som kan tappas i golvet utan att ens sprickor uppstår.

Däremot skiljer de sig gällande värmehållning mot exempelvis porslin. Gjutjärn leder värme vilket gör att kannan både blir varm och vattnet snabbare tappar temperatur.