Recept: Iskaffe – med eller utan alkohol

Iskaffe, eller icecoffee, är extra populärt på sommaren när en svalkande dryck önskas – med god kaffesmak. Det är även en dryck som ofta hittas på caféer men även är enkel att göra hemma.

Svalkande och enkelt recept på iskaffe / Expressen

Det går att göra iskaffe både på varmt och kallt kaffe. Smaken kommer då att skilja sig åt en hel del. Här presenteras recept på de bägge alternativen. Därefter presenteras varianten med alkohol.

Iskaffe med kallt kaffe

  1. Kaffe

Använd kaffeskopa och mät upp den mängd kaffe som skulle använts vid bryggning utifrån vattenmängd. Ta gärna lite extra kaffe så det blir lite starkare.

  1. Vatten

Häll därefter på kallt vatten och rör om. Därefter ska blandningen stå i kylskåp ett dygn. Detta för att vattnet ska dra till sig smaken av kaffet.

  1. Sila

Sila nu bort kaffet med en silduk alternativt vanligt kaffefilter.

  1. Is

Fyll till sist glaset med is. Eftersom isen successivt kommer att smälta kommer drycken att bli utspädd. Det är orsaken till att en lite starkare kaffeblandning ska användas i grunden.

Ismaskin

Ska en större mängd iskaffe tillverkas är det enklast att skapa isen med en ismaskin för hushållsbruk. Bilden ovan är testvinnare, enligt ismaskinsguiden.se, Robicon. Att den utses till vinnare beror till stor del på dess snabbhet.

  1. Mjölk och socker

Om mjölk och socker bör tillsättas är självklart en smaksak. Men det blir även snyggare dryck med skummad mjölk, farinsocker eller kanske något sött på toppen.

Iskaffe med varmt kaffe

  1. Brygg kaffe

Den stora skillnaden mellan att göra iskaffe med kallt eller varmt kaffe är hur kaffesmaken uppnås. Väljs varmt kaffe går det både fortare och den karaktäristiska bryggsmaken kan skapas. Det är viktigt att komma ihåg att val av kaffesort enbart är ena delen av hur kaffet till slut kommer att smaka – den andra delen är bryggningen.

C3 Basic perkulator

Bilden ovan är testvinnare C3. Det är, enligt flera återförsäljare, Sveriges mest köpta perkulator. Orsaken är troligtvis att den har alla basfunktioner som förväntas och kombinerar detta med stilren design och enkel bryggning.

  1. Lägg is i muggen

Lägg iskuber i en mugg och häll på kaffet. Kaffet kommer nu snabbt att svalna och isen smälta. Det innebär även att kaffet snabbt blir utspätt. Önskas iskaffe tillverkas med varmt kaffe bör alltså det bryggas starkare än vanligt.

  1. Grädde, socker och choklad

Nu kvarstår bara att göra drycken extra snygg och aptitlig. En iskaffe kan serveras som en svalkande sommardrink och kan exempelvis ha en apelsinskiva på kanten, paraply i drycken eller grädde på toppen.

Iskaffe med alkohol

För en ännu tydligare drinkkänsla kan passande alkoholhaltig dryck tillföras. För en fruktig och frisk smak kan likör väljas. Önskas en mer söt smak kan olika kaffelikörer väljas så som kahlua, bailys eller Ouzo. Vilken alkoholhaltig dryck som väljs avgör även tillfälle då drinken förväntas serveras. En varm sommardag kan det passa bättre med fruktig smak istället för den varmare och mörka kaffelikören.

Önskas varm dryck rekommenderas irish coffee.