Recept: Irish coffee, Gaelic coffee, Swedish coffee

Irish coffee är troligtvis världens mest kända alkoholhaltiga kaffedrink. Det är en riktig klassiker bestående av kaffe, whiskey, farinsocker och grädde. Är det dags för lite omväxling kanske Gaelic coffee eller till och med Swedish coffee vara ett alternativ…

Här presenteras recept och vad som skiljer sig mellan de olika dryckerna.

Irish coffee

Irish coffee

Följande recept räcker till ett större glas irish coffee.

  1. Kaffe

Brygg 2 dl starkt kaffe. Använd gärna perkulator då många anser att det ger bäst smak på kaffet.

  1. Whisky

Häll i 3 cl irländsk whisky. Här är det lite upp till tycke och smak vilken whisky som önskas. Men eftersom whiskyn bara kommer ge drycken ”en touch” bör det inte vara så stor skillnad.

  1. Farinsocker

Rör sedan ner 1 tesked brunt farinsocker. Detta för att skapa en tydligare sötma.

  1. Grädde

Sist, men definitivt inte minst, vispas 3 msk grädde. Låt grädden vara lättvispad så att den är lätt att dricka. Sätt ner en sked i glaset och häll ner grädden, via skeden, i glaset. Använd INTE sprutgrädde. Serveras med ett sugrör och lång tesked.

Swedish Coffee

Swedish coffee

Bilden ovan, och receptet nedan, är från Ica.se. Det finns även vissa varianter men detta bör kunna ses som ett ”basrecept”.

Med Irish coffee används den traditionella irländska drycken, whisky, som bas. Med Swedish coffee är det istället en mer svensk klassiker, nämligen punsch.

Receptet gäller för ett glas.

  1. Punsch

Häll 2 msk punsch i ett värmetåligt och större glas.

  1. Kaffe

Brygg 1,5 dl kaffe och häll i glaset med punchen.

  1. Grädde och kakao

Vispa 2 till 2,5 msk grädde lätt och lägg på toppen. Sikta därefter kakao över grädden.

Som visas finns det alltså delade meningar gällande om den alkoholhaltiga drycken först ska hällas i glaset eller om kaffet ska i först. En smaksak eller skiljer det sig åt mellan Irish coffee och Swedish coffee? Det framgår inte i recepten.

Gaelic Coffee

Skillnaden mellan Irish coffee och Gaelic coffee är inte jättestor. Det handlar om ursprungslandet på den whisky som används och därmed delvis dess smak. Den som bjuds på en Gaelic coffee har en dryck med whisky från Skottland – istället för Irland.

Med tanke på att det tillverkas whisky även i Sverige borde en Swedish coffee egentligen bestå av svensk whisky men så är alltså inte fallet…

Tre tips på vägen…

  1. Något att äta?

Önskas något ätbart serveras tillsammans med den alkoholhaltiga drycken? Välj i så fall kex, rån eller choklad. Eftersom det är kaffe som basen passar vanliga tilltugg som brukar serveras till just kaffe. Många serverar därmed mörk choklad. Undvik allt för söta tilltugg då drinken har det söta.

  1. Ha koll på promillen

Förväntas vännerna åka hem senare på kvällen eller natten? Ha en alkoholmätare i hemmet så att de inte ger sig ut på vägarna med för hög promille. Enligt en jämförelse av modeller på Alkoholmätarguiden.se kostar de bättre modellerna någon hundralapp.

  1. Drick genom grädden

Drinken är komponerad för att hett ska möta kallt. Tanken är därmed att den ska drickas ”genom grädden”. Ett misstag som många gör är att vispa ner grädden i drycken med sugröret, alternativt dricka den ”nerifrån” med sugröret. Men den ska alltså helst drickas som en vanlig kopp kaffe. Lätt smuttande – och tillsammans med goda vänner.

Önskas kall kaffedryck rekommenderas iskaffe – med eller utan alkohol.