Perkulatorn och kapselmaskinen – en jämförelse

En kopp starkt kaffe är förknippat med både perkulatorn och kapselmaskinen. Här listas ytterligare likheter men även olikheter mellan de olika typerna av kaffebryggare.

Kaffemaskiner
Fotokälla: Kaffekapslar.se

Perkulatorn – klassikern

Perkulatorn kommer i två varianter, den mer vanliga elektriska, men även den klassiska som ställs på spisen. Båda varianterna liknar en kanna, är ofta gjorda i rostfritt stål, och det malda kaffet tillsätts i en inbyggd ”korg”. Till en perkulator behövs inget filter, korgen sköter allt själv, och det som behövs tänkas på med denna typ av bryggningsprocess är vattentemperaturen. I en perkulator passerar vattnet kaffet flera gånger ända tills vattnet har nått kokpunkten. Perkulatorn stängs därefter av och håller därefter likt en vanlig termos kaffet varmt.

För- och nackdelar med perkulatorn

 • Inget filter behövs
 • Smaken är oftast utsökt fyllig
 • Är perfekt för campingresan
 • Brygger många koppar på en gång
 • Brygger varmare kaffe än en vanlig kaffebryggare
 • Det finns risk för att bränna kaffet om vattnet blir för varmt
 • Risk för bittert kaffe

Med en perkulator lämnar man de automatiska bryggarna bakom sig och får mer kontroll över sin bryggning. De är enkla att ta med sig på resa, och vissa är tillverkade med tanke på camping och friluftsliv. Till en perkulator kan både bryggkaffe och kokkaffe användas, men många föredrar bryggkaffe. Perkulator kommer i flera storlekar, från mindre varianter till hemmet till större varianter som passar bra i kontorsmiljö.

Kapselmaskinen – oftast en Nespresso eller Tassimo

Kapselmaskinen såg ljuset redan på 1970-talet, men blev populär under 2000-talet, framförallt med Nespressos ökande popularitet. Med en kapselmaskin gör du enkelt olika typer av espressodrycker men egentligen kan den inte frambringa en hederlig svensk kopp kaffe.

För-och nackdelar med en kapselmaskin

 • Utseendemässigt tilltalar de förmodligen mer tekniknörden än den som är lite mer estetiskt lagd.
 • De flesta är helt automatiska
 • Ansträngningen för att få en kopp kaffe är minimal. Fixa vattnet, släng i en kapsel och du är klar.
 • Nespresso och andra företag tillverkar mängder av olika smaker – tusentals!
 • Många maskiner är dyra
 • Vissa maskiner kan vara stora och ta upp mycket plats på köksbänken
 • Om maskinerna går sönder kan det vara svårt att laga dem

En kapselmaskin kan vara en val för dem som vill ha det lite enklare och betala lite mer för det. Kopparna som görs är oftast mindre en än vanlig kopp kaffe, men har en fyllig och stark smak av kaffe. Det finns många Nespresso-kompatibla kapslar med en uppsjö av smaker och vissa smaker finns enbart under en begränsad tid, som vid jul när några nya smaker presenteras och stannar under några månader för att sedan tas bort.

En Nespressomaskin kan kännas som en enkel väg att göra kaffe, men det finns mer till processen att att endast lägga ner en kapsel. Skillnader mellan smaker finns inte bara i olika rostningar, men även beroende på priset på kapslarna. Sedan kommer även användandet av mjölkskummaren in och hur ofta maskinen rengörs.

kaffekapslar

Några av de tusentals olika kapslar som är kompatibla med Nespressos kaffemaskiner.

Koffeinhalten kan variera beroende på metod

Koffeinhalten i kapslar skiljer sig åt beroende på storleken. I en espressokapsel finns det 5 gram kaffe vilket motsvarar 60-75 mg koffein per kopp, medan i lungo – den som ligger närmast ”svenskt” kaffe, ligger koffeinhalten mellan 80-140 mg per kopp (på kaffekapslar kan du få mer information om mängd koffein i Nespressos olika kapslar).

Koffeinhalten i en kopp kaffe från en perkulator ligger på ungefär 200 mg per kopp på 230 cl, och är tillsammans med kokkaffe den metod som bäst bevarar koffeinet i kaffet. Tänk emellertid på 200mg är en ganska ansenlig mängd koffein, och att det faktiskt finns en risk att du får i dig för mycket. Välsmakande koffeinfria kaffekapslar finns det gott om, så här har kapselmaskinen lite av en fördel.

Vilken kaffesort ska du välja?

Med alla olika varianter av kaffe som finns ute på marknaden kan det vara svårt att veta vad som passar bäst. Kaffeintresset har aldrig varit större, inte heller konsumtionen av kaffet och därmed finns den en uppsjö varianter.

Vare sig du gör ditt kaffe med en perkulator eller en Nespresso är det en bra idé att läsa på om de olika sorterna så att du brygger dig den godaste koppen kaffe du kan. Vill du ha starkare kaffe och brukar lägga i en extra sked med malda bönor är det dags att gå över till bönor som har rostats mörkare. Detta förhöjer smaken utan att koffeinhalten nödvändigtvis höjs.