Kaffekvarn

Allt fler svenskar väljer att köpa en kaffekvarn och därmed mala sitt eget kaffe. Man kan då skapa exakt den blandning man själv vill och få det alldeles nymalet inför bryggningen. Detta då både gällande mängd bönor som mals och blandningen mellan olika bönsorter.

Utbudet är brett och här kommer en liten guide på vad man kan tänka på i val av kaffekvarn.

Bagaren och Kocken - Kaffekvarnar2

Välja Kaffekvarn

Malfunktion

En del kaffekvarnar maler kaffebönorna med knivblad. Dessa är generellt något billigare då det är en billigare konstruktion. Men bäst resultat (enligt många) ges med de som har malskivor. Malskivorna skapar ett jämnare och finare resultat vilket i längden även påverkar kaffets karaktär.

Man bör även se på hur många malningsfunktioner och inställningar som går att göra på modellen. De allra flesta kan mala grovt, medium och fint men de mer avancerade kvarnarna har betydligt fler inställningsmöjligheter. En del kvarnar klarar av att mala i upp till 40 grader medan andra inte är i närheten av detta.

Vilket kaffe prioriteras

En annan punkt är hur du vill ha ditt kaffe. Är det vanligtvis vanligt bryggkaffe som prioriteras eller önskas espresso, kokkaffe eller kanske perkolatorkaffe? Malningen är olika mellan hur kaffet sedan ska tillagas och därmed bör man se på sin kaffekvarn hur malningen sker och vad kaffet sedan passar bäst till.

Rengöring

Det tar en liten stund att rengöra en kaffekvarn. Men hur lång tid varierar väldigt mellan de olika modellerna. Enklast rengörs den med den pensel om generellt följer med när man köper kvarnen.

Tid det tar att mala

En elektrisk kaffekvarn maler kaffet både fint och snabbt. Men det skiljer ändå i tid. De bästa maler på ca 40sekunder oavsett om det är grov- eller finmalet. Detta medan de långsammare modellerna kan ta upp till 2 minuter på sig.

Ljudnivå

Är kravet att det bör vara en tyst kaffekvarn bör man titta på ljudnivån i dB. De flesta ligger kring 80dB vilket inte bör anses som speciellt högt. Någon stor skillnad bland de bättre kvarnarna har inte hittats.

Kaffekvarn Colombia Gammaldags Manuell
Kaffekvarn Colombia
Gammaldags Manuell 1 969 kr

Elektrisk eller manuell?

Valet finns alltid att mala med egen kraft eller använda en elektrisk kaffekvarn. En gammeldags klassisk handvevad kaffekvarn maler kaffet på samma sätt som skett under många årtionden. För de som vill att kaffet verkligen ska vara ett eget hantverk. Eller kanske till sommarstället som inte har någon el?

Däremot går betydligt snabbare i en elektrisk kaffekvarn så den som har bråttom på morgonen bör inte föredra en manuell kaffekvarn.

En manuell kökskvarn fyller ofta inte bara en praktisk funktion genom att de maler kaffebönorna. Många modeller är även mycket estetiska och har starka influenser från hur en kaffekvarn såg ut på den tiden man dagligen använda dem i köket.

Detta både i hemmet och på restauranger. En tydlig trend är retrokvarnarna som efterliknar modeller från 50-talet men även de som går ännu längre bak i tiden. De går inte sällan att se på caféer där de just fyller en estetisk funktion.

KicthenTime - Kaffekvarnar1