Kaffe och köksutrustning till de större köken

En perkulator förknippas vanligtvis med en kanna på ungefär en liter där kaffet bryggs och sedan serveras från. Men dessa modeller är främst för privat bruk.

Självklart finns det även större modeller som passar till restauranger och storkök – i likhet med att det finns större maskiner inom de flesta köksredskap som kan hittas hos en privatperson.

Vid större sällskap räcker inte en liter kaffe – då behövs en betydligt större modell. Ett exempel är C3 Professional som rymmer 25-30 koppar.

C3 Professional Perkolator
C3 Professional Perkolator

En kaffebryggare som håller den goda smaken som perkulatorer är kända för samtidigt som det skapas betydligt mer kaffe än vid en klassisk modell.

En kund valde att recensera C3 med ”Mycket bra men en bieffekt – luktar kaffe i hela huset”

Berkel PEL5 – Potatisskalare

När behov av större mängder skalad potatis får den manuella potatisskalaren läggas åt sidan. Nu är det större potatisskalningsmaskiner istället tas fram.

Ett exempel är Berkel PEL5 som presenteras på Utrustningsgruppen med ”driftsäker konstruktion” och att den har olika ”tillbehörsprogram med olika skal och tvättskivor”.

Potatisskalarmaskiner finns i olika storlekar med allt från 4-6 liter till riktigt stora maskiner som framförallt används vid fabrikstillverkning av mat.

Berkel 834S – Lyxvariant av skärmaskin

För privatpersoner går det att köpa skärmaskiner för 400-500 kr. Den som testföretaget Smartson utnämnde som ”Bäst köp” kostade ca 1000 kr. Men man får vad man betalar för.

För privatpersoner räcker dessa modeller mycket väl men för ett storkök skulle modellerna knappast leverera önskat resultat. Här krävs det betydligt mer kvalité, stabilitet och funktionalitet.

En lyxvariant är Berkel 834S som kostar närmare 40 000 kr. Men de har minst sagt lyckats bra med detaljerna för Berkel är idag ett ”begrepp” inom restaurangbranschen och återförsäljare nämner att den sålts ”i över tusen exemplar över landet”.

Det som framförallt gjort Berkel så populär är dess styrka och ”enastående prestanda”.

Berkel FX50 – Vågmästaren

Lägger du ca 6000 kr på en köksvåg? Troligtvis inte. Men om du gör det får köket en våg som används av många företag med funktioner som privatpersoner sällan har användning för.

Vågen passar för företag som säljer i butik och snabbt vill kunna väga och prismärka varor.

Detta är en så kallad prisvåg vilket betyder att det går att programmera vågen för olika priser beroende på vad som läggs på vågen. Den är även verifierad för att kunna användas vid ekonomiska transaktioner.

LF322E – Snabb diskmaskin

Det finns minst två saker som skiljer en diskmaskin till en privatperson mot en modell som är tillverkad för restauranger. För det första är det tiden som de behöver på sig att diska, för det andra är det priset. De som vill ha disken ren snabbt får helt enkelt betala en hel del mer.

Ett exempel är LF322E som kostar ca 26 000 kr. Den är anpassad för att möta behoven hos restauranger, barer, förskolor och andra platser där snabbhet, effektivitet och enkelhet vägs högt.

Modellen har, som många restaurangmaskiner, flera olika program. Snabbprogrammet är på enbart 50 sekunder och vid mycket svårt ingrodd disk väljs det längsta programmet som är på 8 minuter!